Det nybildare Sting-företaget Flox Robotics, som utvecklat en autonoma drönare utrustade med AI, närmar sig sin första stora milstolpe: Det första helt autonoma drönarsystemet som avvisar vilda djur från odlad mark. Systemet skall levereras i april 2022 till företagets första kund.
Flox lösning består av en drönare döpt till Hugin och basstationen Oden. Hugin-drönaren använder företagets egenutvecklade AI-system för att identifiera vilda djur, flyga med precision och avvisa djuren med hjälp av ultraljud.
Detta markerar startskottet för Floxs 12 månader långa kommersiella testfas. Under året kommer lösningen rullas ut till ett dussintal kunder, vilket gör det möjligt för Flox att tillämpa och ytterligare finjustera sin teknik på en mängd olika odlade fält och unga skogsmarker.
– Tack vare att våra entusiastiska tidigare användare har vi kunnat tidigarelägga lanseringen av Flox. Många upplever ett växande problemen med vilda djur och vill gärna vara del av utvecklingen av Flox genom att börja använda systemet i ett tidigt skede med full förståelse för att vi ännu inte har testat vår lösning fullt ut i kritiska situationer och olika miljöer och förhållanden. Vi är överlyckliga över att redan nu få möjlighet att sälja våra system och samtidigt finjustera tekniken, testa hårdvaran skarpt och ge våra AI-system möjlighet att skaffa sig enorma mängder erfarenhet inom en mängd olika områden, säger Sara Nozkova, vd för Flox.
Floxs mission – samexistens med vilda djur
Flox vänder det som tidigare var en konflikt mellan människa och vilda djur till ett nytt sätt att skydda naturresurser i gemensamma landskap. Flox har utvecklat en autonom, AI-utrustad drönarlösning som hjälper markägare och jordbrukare att framgångsrikt avvärja vilda djur. På så sätt kan man maximera jordbruksproduktionen och skydda unga skogar, vilket i sin tur förhindrar jordbruksexpansion i naturliga livsmiljöer för vilda djur.
Företagets teknik testas för närvarande också i några av de nordiska länderna som en möjlig lösning för att förhindra kollisioner mellan tåg och vilda djur.
Flox snart i testfas
Den första kommersiella leveransen planeras till april 2022. Därefter kommer man att leverera sin lösning till mer än ett dussin olika kunder under 12 månader. Genom att implementera en kund i taget kommer Flox under testfasen att tillämpa sin teknik på en mängd olika odlade fält och unga skogar. De kommer lära dig genom insamlad data och snabbt kunna iterera på både hårdvara och mjukvara, samtidigt som man redan nu levererar värde till de tidiga användarna. Det finns fortfarande utrymme för ett fåtal jordbrukare eller markägare som vill delta i företagets 12-månaders kommersiella testfas. Skicka ett mail till info@floxrobotics.com och berätta om er situation och varför ni vill testa systemet.
– Vi är mycket glada över vår kommande första kommersiella leverans i april, eftersom vi äntligen får praktisera det vi predikar: att vända det som tidigare varit en konflikt mellan människor och vilda djur till att kunna bevara naturresurser i gemensamma landskap. Därmed kan vi samexistera med det lokala vilda djurlivet på ett sätt som aldrig tidigare har varit möjligt. Flox startade i slutet av 2020, och nu över ett år senare närmar vi oss vår första kommersiella leverans – vår första möjlighet att visa markägare och jordbrukare att vårt system, det första i sitt slag, verkligen kan hjälpa dem och leva upp till Flox vision, säger Sara Nozkova.
Grundarna av Flox ville också ta fasta på företagets nordiska identitet och den nordiska mytologin blev en inspiration till FLOX första produktserie. Den autonoma drönare Hugin flyger ut, återvänder och laddar upp hos basstationen Oden. I likhet med den mytologiska berättelsen om korpar och gudar räknar vi med att Hugin kommer att våga sig över hela världen och ladda upp sina nyvunna kunskaper till Oden.
Uppskalning av Flox-teamet
För att förbereda sig för den kommande kommersiella fasen har Flox börjat skala upp sitt team. I januari rekryterades forskaren Simone Vaianella, expert på vilda djur och biologisk mångfald, samt marknadschefen Joon Knapen.
– Det är fantastiskt att få vara med i teamet på Flox som är fyllt av talang, energi och viljestyrka för att fullfölja vårt uppdrag: Samexistens med vilda djur. Jag har arbetat på många företag där syftet nästan var en efterkonstruktion. Att nu få vara en del av ett Startup där hela existensen bygger på dess syfte är otroligt inspirerande, säger Joon Knapen.
Flox startade sin verksamhet på Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm med stöd från KTH Innovation.