• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot

SE Nytt

Elektroniknytt i Skandinavien

  • Hem
  • Nyheter
    • Nyheter · Elektronik
    • Nyheter · Telekom
    • Nyheter · Energi
    • Nyheter · Ekonomi
    • Nyheter · FoU
  • Om oss
  • Kontakt
Hem » Svenska antenner till NASA:s nästa rymdteleskop

Svenska antenner till NASA:s nästa rymdteleskop

15 december 2021 – Jonas Karlsson

Ett antennsystem från Ruag Space i Göteborg kommer att skicka alla data som samlas in av världens största rymdteleskop tillbaka till jorden. Ett separationssystem från Linköping kommer att placera NASA:s observatorium – Hubble-teleskopets efterföljare – i rymden. Uppskjutningen sker den 24 december.

Ruag Space har utvecklat och tillverkat kommunikationsantennsystemet som överför data från teleskopet till jorden. Foto: Ruag Space

Ett svenskt antennsystem som byggts i Göteborg kommer att användas i ett av världens största rymdprojekt – James Webb Space Telescope. Hubble-teleskopets efterföljare kommer att titta in i universums äldsta och mest avlägsna områden för att studera några av de första stjärnorna och galaxerna som bildades efter Big Bang för mer än 13,5 miljarder år sedan. Teleskopet är ett gemensamt projekt av NASA, Europeiska rymdorganisationen ESA och Canadian Space Agency. Det planeras att skjutas upp från den europeiska rymdbasen i Kourou i Franska Guyana, med en Ariane 5-raket den 24 december 2021.

Antenner från Göteborg

Ruag Space Sweden (före detta Saab Space som Ruag förvärvade 2008) har utvecklat och tillverkat antennsystemet som överför data från Webb-teleskopet till jorden.

– Alla fantastiska vetenskapliga data från teleskopet kommer att överföras till jorden via våra antenner. Vi är stolta över att få spela en så viktig roll, säger Anders Linder, chef för Ruag Space:s globala satellitverksamhet.

Systemet byggdes i Göteborg och består av två antenner, varav den ena är en reflektor med en diameter på 0,6 m tillverkad av kolfiberkomposit som ger låg vikt och hög precision vid extrema temperaturer. Den andra antennen är en liten antenn av kopptyp som ger en reservfunktion i ett annat frekvensband.

Svensk teknik placerar teleskopet i omloppsbana

Observatoriet kommer att placeras i omloppsbana med hjälp av ett separationssystem som byggs vid Ruag Space i Linköping. Den cirkulära strukturen håller fast teleskopet under uppskjutning och uppstigning och separerar sedan teleskopet från den europeiska Ariane 5-raketen och placerar det i omloppsbana.

Förstå hur galaxer har utvecklats

James Webb Space Telescope har fyra vetenskapliga uppdrag: att hitta de tidigaste stjärnorna och galaxerna, att förstå hur galaxer har utvecklats, att observera bildandet av nya stjärnor och solsystem och att skanna jordens grannplaneter efter deras kemiska egenskaper och tecken på liv. Webb-teleskopets huvudinstrument är ett infrarött teleskopljus med en huvudreflektor som har en diameter på 6,5 meter för att fånga upp de mycket svaga signalerna från de tidigaste stjärnorna och galaxerna efter Big Bang. Till skillnad från sin föregångare Hubble, som observerar universum från några hundra kilometer över jorden, kommer Webb-teleskopet att kretsa runt en punkt som ligger 1,5 miljoner kilometer från jorden.

Om Ruag Space i Sverige

Ruag Space:s huvudprodukter i Sverige är datorsystem, mikrovågselektronik, för satelliter (i Göteborg) och adaptrar och separationssystem för bärraketer (i Linköping). Företaget har sitt huvudkontor i Göteborg, en enhet för mekaniska system i Linköping och elektroniska system i Tammerfors, Finland. Ruag Space AB har 370 anställda.

Om Ruag Space

Ruag Space, med huvudkontor i Zürich, Schweiz, är en ledande leverantör till rymdindustrin i Europa med en växande närvaro i USA. Företaget har cirka 1 300 anställda i sex länder (Schweiz, Sverige, Österrike, Tyskland, USA och Finland) utvecklar och tillverkar produkter för satelliter och bärraketer – för både den institutionella och kommersiella rymdmarknaden. Ruag Space är en del av Ruag International, en schweizisk teknikkoncern.

Arkiverad under: Antennteknik, Elektronik, Nyheter, Rymdteknik, Telekom

Translate SE-Nytt to your own language

SwedishEnglishGermanFrenchItalianSpanishPortugueseDanishNorwegianFinnishRussianChinese (Simplified)Arabic

Primärt sidofält

Aktuellt

LiU: Vässad kemisk sax banar väg för skräddarsydda nanomaterial

LTU: Smarta satelliter ska styra sig själva

Ny metod för utvinning av sällsynta jordartsmetaller i Fetsjön

Northvolt önskar ytterligare medel till expansion

Keysight introducerar batteriemulerings- och profileringslösning för IoT

Huawei testar EDA-verktyg för 14 nm-geometrier

Rise bjuder in till digital workshop om Agenda 2.0

Prenumerera på SE Nytt

Footer

Aktuellt

LiU: Vässad kemisk sax banar väg för skräddarsydda nanomaterial

LTU: Smarta satelliter ska styra sig själva

Ny metod för utvinning av sällsynta jordartsmetaller i Fetsjön

Northvolt önskar ytterligare medel till expansion

Prenumerera på SE Nytt

SwedishEnglishGermanFrenchItalianSpanishPortugueseDanishNorwegianFinnishRussianChinese (Simplified)Arabic

SE Nytt

Kronobergsgatan 16 2tr, 112 33 Stockholm
E-post jonas@senytt,se
Tel +46 (0)73 697 5850

RSS RSS-feed

© 2023 SE Nytt · Xpomagz On Genesis Framework & WordPress · GDPR+Cookies · Logga in