På regeringens uppdrag organiseras nu ett nationellt cybersäkerhetscenter där kompetens från fyra olika myndigheter samlas. Chef för verksamheten blir Therese Naess som har lång erfarenhet av att bekämpa allvarliga säkerhetshot i samhället.
Fyra myndigheter – Försvarets radioanstalt, Försvarsmakten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Säkerhetspolisen – har fått uppdraget att inrätta ett nationellt cybersäkerhetscenter. Arbetet kommer att göras i nära samverkan med Post- och telestyrelsen, Polismyndigheten samt Försvarets materielverk.
Cyberangrepp från statliga aktörer mot svenska intressen sker hela tiden och blir allt mer avancerade. Underrättelsehotet ligger på en hög nivå och informationsinhämtning genom it- och nätverksoperationer är ett allvarligt och konkret hot mot Sverige. Även angrepp med rent kriminella motiv pågår ständigt, mot såväl samhälleliga verksamheter och företag som mot privatpersoner. Samhällets direkta och indirekta kostnader för cyberangrepp beräknas i dag till miljardbelopp.
Syftet med det nationella centret för cybersäkerhet är att samla och stärka Sveriges förmåga att förebygga, upptäcka och hantera antagonistiska cyberhot mot Sverige. Vidare ska centret ge ett utvecklat och samordnat stöd om hur olika verksamheter i privat och offentlig sektor kan skydda sig mot cyberattacker.
En central del i skyddet kommer att vara ett samordnat agerande med gemensamma analyser och lägesbilder om hot, sårbarheter, risker och skyddsförmågor. Centret ska också kunna stödja Regeringskansliet i strategiska frågor rörande cybersäkerhet. Inledningsvis kommer centret att kunna leverera stöd i en begränsad omfattning för att stegvis byggas upp allteftersom resurser kommer på plats. Utveckling av och samverkan inom centret ska ske stegvis 2021-2023 för att sedan utvärderas av regeringen som då tar ställning till hur centrets verksamhet bör inriktas och bedrivas efter 2023.
Therese Naess har en lång karriär inom staten. I botten är hon utbildad jurist och polis. Efter sju år på Söderortspolisen gick Therese till Säkerhetspolisen där hon bland annat har haft chefspositioner inom verksamheter som bekämpar terrorism, inhemsk extremism och organiserad brottslighet. Hon har också hunnit med att vara ambassadråd i Rom, chef för Säkerhetspolisens internationella samarbeten och på Migrationsverket var Therese chef för myndighetens internationella samarbeten och dessutom säkerhetschef.