Vinnova, Energimyndigheten och Formas har efter en stor utvärdering beslutat om fortsatt finansiering av de strategiska innovationsprogrammen SIO Grafen, Smartare elektroniksystem och IoT Sverige samt ytterligare tre program.
Sex av programmen har under 2020 genomgått en stor utvärdering sex år efter starten och på rekommendation av den har Vinnova, Energimyndigheten och Formas beslutat om fortsatt finansiering av nästa treårsetapp. Programmen är SIO Grafen, Smartare elektroniksystem, IoT Sverige, Innovair (flyg), BioInnovation och Swelife (livsvetenskaperna).
Utvärderingen som gjordes 2020 visar enligt Vinnova att programmen bidragit till en bred samverkan, stärkt internationell konkurrenskraft hos aktörer som deltar och till mobilisering och förnyelse inom sina respektive områden.
– Denna typ av nationella satsningar inom forskning och innovation är viktiga för att driva på den omställning och förnyelse som är nödvändig för framtiden. Det är något vi behöver fortsätta att utveckla. Programmen bidrar till ökade kunskaper, nya samarbeten och till att företag vill investera i Sverige, säger Darja Isaksson, generaldirektör för Vinnova.
SIO Grafen
Det strategiska innovationsprogrammet SIO Grafen har sedan 2014 jobbat framgångsrikt med att ta framtidens material från labbet till industrin.
– Det här är en stor och glad dag för svensk grafenbransch. Finansieringen av en tredje etapp gör det möjligt för SIO Grafen att fortsätta stötta och utveckla denna viktiga och växande bransch i Sverige, säger Nazanin Emami, vice ordförande i SIO Grafen.
SIO Grafen har genom åren finansierat 120 projekt inom programmet. 136 organisationer har varit involverade, 50 procent av dessa är små och medelstora företag. Minst sex svenska företag har idag grafenbaserade produkter på marknaden. På programkontoret, som drivs av Chalmers Industriteknik, ser man hur ekosystemet runt grafen nu växer kraftigt.
– Målet är att Sverige ska vara ett av världens tio främsta länder på att utveckla och använda grafen för att säkerställa industriellt ledarskap år 2030. Nu ger Vinnova oss chansen att fortsätta resan vilket är mycket glädjande, säger Elisabeth Sagström-Bäck, programchef SIO Grafen.
Smartare elektroniksystem
” Det är nu klart att Smartare elektroniksystem får fortsatt finansiering i ytterligare tre år. Att programmet får fortsatt finansiering i ytterligare tre år ger oss möjligheten att fortsätta jobba med våra huvudutmaningar. Vi har haft många lyckade projekt genom åren och det är glädjande att vi nu har en fortsatt chans att hjälpa elektronikprojekt att söka finansiering till sina projekt. En bra dag för hela branschen med andra ord,” skriver Smartare elektroniksystem i ett pressmeddelande.
Smartare elektroniksystem har identifierat tre huvudutmaningar:
- Skapa bättre kunskapsöverföring och samverkan i värdekedjorna
- Bibehålla och utveckla svenska spetsområden
- Skapa säkrare kompetensförsörjning
Läs mer om de tre utmaningarna och om Smartare elektroniksystem här.
IoT Sverige
IoT Sverige arbetar för att öka användningen av sakernas internet inom offentlig sektor. Genom utlysningar och direkt stöd för strategiskt arbete finansierar IoT Sverige innovationsprojekt inom en mängd olika områden över hela landet.
– Det är mycket glädjande besked. Programkontoret har dessutom fått utökad finansiering vilket betyder att vi nu kan växla upp vårt arbete ytterligare och fortsätta jobba för att höja hela Sveriges förmåga att skapa samhällsnytta med hjälp av IoT, säger Jin Moen, programchef på IoT Sverige.
Idag finns det väl utvecklad IoT-teknik som kan bidra till hållbara lösningar på olika samhällsutmaningar.
– Sveriges kommuner och regioner har kommit olika långt. I vissa kommuner finns det en ganska långt gången användning av IoT-teknik, medan man på andra håll precis har börjat upptäcka möjligheterna och nyttan med IoT.
IoT Sverige startades 2014 och har en planerad verksamhetstid till 2026. Uppsala universitet är värd för programmet.
– Det är mycket glädjande besked. Programkontoret har dessutom fått utökad finansiering vilket betyder att vi nu kan växla upp vårt arbete ytterligare och fortsätta jobba för att höja hela Sveriges förmåga att skapa samhällsnytta med hjälp av IoT.
Fakta om strategiska innovationsprogram
Vinnova, Energimyndigheten och Formas finansierar 17 strategiska innovationsprogram för samverkan inom forskning och innovation som ska bidra till att skapa förutsättningar för hållbara lösningar på globala samhällsutmaningar och ökad internationell konkurrenskraft. Det är en statlig satsning på totalt åtta miljarder kronor på program som kan få finansiering i upp till tolv år, där näringslivet och andra aktörer bidrar med lika mycket. Samtliga program genomgår en omfattande utvärdering efter sex år. 2020 beslutades om fortsatt finansiering av de fem första programmen som startade 2014.