• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot

SE Nytt

Elektroniknytt i Skandinavien

  • Hem
  • Nyheter
    • Nyheter · Elektronik
    • Nyheter · Telekom
    • Nyheter · Energi
    • Nyheter · Ekonomi
    • Nyheter · FoU
  • Om oss
  • Kontakt
Hem » Kan processindustrin dra nytta av elektrobränslen?

Kan processindustrin dra nytta av elektrobränslen?

21 mars 2018 – Jonas Karlsson

I ett nystartat projekt kommer forskningsinstitutet Rise, tillsammans med Södra, Akzo Nobel Specialty Chemicals och Billerud Korsnäs, undersöka möjligheterna för svensk massa-, kemi- och pappersindustri att öka produktionen av förnybara drivmedel och samtidigt ta en mer aktiv roll på elmarknaden genom att producera så kallade elektrobränslen.

Sverige har som mål att ha en elproduktion som är 100 procent förnybar 2040. Målet ska nås genom att främst bygga ut produktionen av sol- och vindkraft, energislag som är väderberoende. Enligt Rise riskerar det att leda till en ojämn tillgång på el och ett elpris som går upp och ner, något som innebär en utmaning för energiproducerande och energikrävande industrier, till exempel kemi-, massa- och pappersindustrin. Samtidigt har Sverige som mål att mångfaldigt öka andelen förnybara drivmedel inom fordonsflottan.

En bidragande lösning på bägge utmaningarna skulle därför kunna vara elektrobränslen: Flytande eller gasformiga bränslen som produceras av överskottsel, vatten och koldioxid från befintliga processer. Med anledning av detta ska Rise, i samarbete med Södra, AkzoNobel Specialty Chemicals och BillerudKorsnäs, undersöka möjligheterna för svensk processindustri att dra nytta av elektrobränslen.

– Intresset för elektrobränslen har de senaste åren vuxit lavinartat och det finns idag drygt ett fyrtiotal demonstrations- och pilotanläggningar i drift eller under uppbyggnad för konceptet i Europa. Än så länge finns ingen anläggning på plats i Sverige, men intresset för elektrobränslekonceptet är snabbt ökande även här, säger Anna-Karin Jannasch, ledare för fokusområdet Industriell omställning på Rise.

– För industrin skulle införande av elektrobränslekonceptet kunna innebära att man under perioder av låga elpriser har möjlighet att producera förnybara elektrobränslen som antingen kan lagras för senare användning eller säljas för externt bruk. För samhället finns även en möjlighet att skapa bättre balans i framtidens förnybara elnät samtidigt som man skapar sk kolsänkor genom att använda koldioxid från rökgaserna vid framställning av elektrobränslena.

– För Södra är effektivt resursnyttjande viktigt. Att undersöka om vi med elektrobränslen ytterligare kan minska behovet av fossila drivmedel och samtidigt stärka vår elaffär för framtidens elkraftsystem ser vi som intressant att studera närmare, säger Catrin Gustavsson, Chef Innovation och Nya affärer på Södra.

Projektet får stöd från Energimyndigheten.

Fakta elektrobränslen
Elektrobränslen är ett samlingsnamn för syntetiska bränslen som framställs från el och vatten genom elektrolys till vätgas och syrgas. Vätgasen kan antingen användas direkt som bränsle eller insatsråvara för industriprocesser. Det är också möjligt att låta vätgasen reagera vidare till andra produkter såsom metan och/eller metanol via reaktioner med koldioxid från rökgaserna. I de fall elen för vattenelektrolysen och koldioxiden för att bygga kolväten är av förnybart ursprung skapas på detta sätt en koldioxidsänka då den ersätter fossila energibärare och produkter.

Arkiverad under: Ekonomi, Elteknik, Energi, FoU, Miljö, Nyheter

Translate SE-Nytt to your own language

SwedishEnglishGermanFrenchItalianSpanishPortugueseDanishNorwegianFinnishRussianChinese (Simplified)Arabic

Primärt sidofält

Aktuellt

Rise bjuder in till digital workshop om Agenda 2.0

GomSpace tecknar viktigt kontrakt med europeisk satellitintegratör

MilDef får kontrakt på utrustning till Challenger 3

Lemontree och SO4IT samlas under gemensamt varumärke

FOI: Det som krävs för egen förmåga att mäta in satelliter

VW etablerar en första battericellfabrik utanför Europa

IAR lanserar ny säkerhetslösning för produkters hela livscykel

Prenumerera på SE Nytt

Footer

Aktuellt

Rise bjuder in till digital workshop om Agenda 2.0

GomSpace tecknar viktigt kontrakt med europeisk satellitintegratör

MilDef får kontrakt på utrustning till Challenger 3

Lemontree och SO4IT samlas under gemensamt varumärke

Prenumerera på SE Nytt

SwedishEnglishGermanFrenchItalianSpanishPortugueseDanishNorwegianFinnishRussianChinese (Simplified)Arabic

SE Nytt

Kronobergsgatan 16 2tr, 112 33 Stockholm
E-post jonas@senytt,se
Tel +46 (0)73 697 5850

RSS RSS-feed

© 2023 SE Nytt · Xpomagz On Genesis Framework & WordPress · GDPR+Cookies · Logga in