Hos Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, finns just nu vad som myndigheten hävdar är den mest utvecklade spetstekniken för detektion av kärnvapenprov. Prototypen SAUNA III är utvecklad av FOI och tekniken är nu överlämnad till CTBTO, Provstoppsavtalets genomförandeorganisation.
Mattias Aldener visar SAUNA III-systemet för utrikesminister Margot Wallström och Lassina Zerbo från CTBTO.
Foto: Albert Hager Bernats/FOI
Verifiering av misstänkta kärnvapenprov är en av grundstenarna i arbetet med nedrustning, och svensk teknik används redan nu över hela världen.
– Med den nya tekniken i SAUNA III ökar precisionen och hastigheten i verifieringen, vilket direkt ökar möjligheterna att klargöra att ett kärnvapenprov genomförts och vem som gjorde det säger Anders Ringbom, forskare på och svensk kontaktperson för CTBTO.
Tidigare versioner av SAUNA (Swedish Automatic Unit for Noble Gas för Acquisition) används idag över hela världen, dels i det internationella övervakningsnätverket som drivs av CTBTO, dels för olika nationella övervakningar. Det är Uppsalaföretaget Scienta Sensor Systems, som grundades 1986 av en grupp fysiker och forskarstudenter från Uppsala universitet, som tillverkar och uppgraderar SAUNA-systemen. Totalt finns 36 system installerade, och alla kommer nu erbjudas uppgradering med den senaste SAUNA III-tekniken. SAUNA-systemet bygger på analys av gasen xenon som alltid bildas vid kärnvapenexplosioner. Systemet tar in stora mängder luft och detekterar med hög precision mycket små mängder av gasen.
– Det är framför allt luftreningen som nu utvecklats i SAUNA III, vi kan mycket snabbare leverera ett resultat säger Mattias Aldener, forskare vid FOI och en av utvecklarna. Och ju bättre tekniken blir, desto mindre är risken att någon försöker bryta mot provstoppsavtalen. Xenon-detektion är en av flera metoder som används för att verifiera om ett kärnvapenprov genomförts.
På FOI finns det svenska nationella datacentret där även data från exempelvis seismiska detektorer och mätningar av radioaktiva partiklar bearbetas. FOI utvecklar ständigt nya metoder, och går alltmer mot integrerade modeller som använder data från flera olika typer av detektorer.
– Vår styrka är att vi har egenutvecklade analysverktyg vilket gör oss oberoende av andra länder och i slutänden stärker verifieringen, säger Anders Ringbom.