Det statliga verket för innovationssystem, Vinnova, har valt att finansiera ett nytt forskningsprojekt inom IoT-säkerhet. Syftet med projektet är att hjälpa företag bedöma säkerhetsproblem och göra den bästa avvägningen mellan risker och kostnader. En av projektdeltagarna är konsultbolaget Prevas.
Vinnova har identifierat IoT-säkerhet (Internet of Things) som en av de största utmaningarna samhället idag står inför och har därför valt att finansiera ett nytt spännande forskningsprojekt.
– Allt fler produkter får mer och bättre funktionalitet genom att vara uppkopplade. Samtidigt som vi utökar funktionaliteten, ökar vi även sårbarheten för intrång och attacker. Så hur hanterar vi säkerhetsriskerna som uppstår i kölvattnet av IoT? Målet med forskningsprojektet är att hitta fler tillförlitliga och kostnadseffektiva metoder för att täppa till säkerhetshålen i exempelvis uppkopplad belysning, säkerhetskameror för hemmabruk, digitala lås, eller dylika produkter, säger Christer Hoberg, Sales & Management på Prevas.
Projektet avser att hjälpa företag att bedöma säkerhetsproblem och avgöra när det är rätt tid att skicka ut uppdateringar. Det vill säga att göra den bästa avvägningen mellan risker och kostnader. Resultaten är främst tänkt som hjälp för små- och medelstora företag, som sällan själva har resurserna att se över alla nödvändiga säkerhetsaspekter när en produkt tas fram.
”Mindre företag med industriell expertis har sällan möjlighet att bli fullödiga experter på mjukvarusäkerhet, eller att anställa motsvarande kompetens, när delar av deras tjänster eller produkter digitaliseras. Den tjänst som denna konstellation avser utveckla kan därmed accelerera modernisering av svenska SME:er”, skriver Vinnova bland annat i sin motivering varför de väljer att stödja projektet.
Övriga projektpartners är Lunds Universitet, SICS Swedish ICT, Advenica, Axis, Ericsson, Prevas, Sensative, T2Data och en referensgrupp består av representanter från Sony och TetraPak.