Snart öppnas dörrarna till Sveriges första makerskonferens. Det är Stapeln i Malmö som tillsammans med Vinnova arrangerar eventet den 21 – 22 oktober och ett hundratal av Sveriges mest aktiva och drivande makers kommer att samlas för workshops, föredrag och debatter.
Den svenska makersrörelsen är ung och ett av de första strukturerade initiativen togs i Malmö på Stapeln (STPLN), som bland annat är en verkstad tillgänglig för vem som helst som tycker om att bygga, skapa, designa och ”prototypa”, och med en specialitet inom elektronik, 3D-modellering, interaktionsdesign och produktionsbaserade workshops. Nu arrangerar man tillsammans med Vinnova den första nationella makerskonferensen.
Makersrörelsen beskrevs i en artikel i The Economist 2012 som ”The third industrial revolution”, där 1800-talets mekanisering och 1900-talets löpande band var de första. Med digital design, globala nätverk och distribuerad produktion med 3D-skrivare, laserskärare och datorstyrda fräsar, menade man att tanken på tillverkning och produktion måste omprövas.
– Otroligt mycket har hänt under de här åren och vi kände att det var hög tid att samla makers-Sverige för att byta erfarenheter och se framåt, säger Christian Svensson, projektledare på STPLN.
Men man kommer också att möta beslutsfattare, finansiärer, investerare, institutioner och myndigheter.
– När vi hade alla de här människorna samlade tyckte vi att det var ett utmärkt tillfälle att också bjuda in Tillväxtverket, Vinnova, privata investerare och institutioner. Dels för att ge dem en möjlighet att träffa rörelsen, men också för att ge makers realistiska bilder av vad som krävs för att att man ska kunna gå in i samarbeten, hitta ekonomiska stöd eller forma partnerskap.
Christian menar att makersrörelsen fortfarande är relativt omogen och behöver hitta former för att på allvar bli en samhällskraft att räkna med. Och att det inte alltid behöver betyda klassiskt entreprenörskap.
– Det skapas förvisso innovationer i verkstäderna som blir kommersiella framgångar men Makers Space är framför allt en informell lärandemiljö. Att själv tillverka i stället för att konsumera har ett egenvärde och pekar kanske på en samhällsutveckling som bär en annan slags lönsamhet. Det där vi kallar hållbarhet.
Förutom ett hundratal aktiva makers från hela Sverige kommer representanter för bland andra Tillväxtverket, Vinnova, Nämnden för hemslöjdsfrågor, inkubatorer och investerare att närvara.
Dessvärre är biljetterna till konferensen i det närmaste utsåld. Du kan läsa mer om programmet här.