Vinnova har beviljat stöd till Innventia för projektet Ampoform. Tillsammans med fyra andra företag kommer man enligt ett pressmeddelande att utveckla tekniska lösningar för att skriva ut proteser i 3D, tillverkade av skogens råvaror.
Li Yang, Innventia
– Vårt mål är att kombinera 3D-utskrift med cellulosabaserade material, för additiv tillverkning av proteser, säger Li Yang, projektledare inom grafisk teknologi och optisk kalibrering på Innventia.
– Genom detta sammanför vi både material och teknik som ligger i framkant, något som blir en spännande utmaning. Samtidigt vill vi skapa en ny värdekedja för hälso- och sjukvården, där flera verksamheter arbetar tillsammans i flera led.
I dagens tillverkning av proteser används enligt Innventia främst fossilbaserade material, som termoplaster och kolfiber. Tillverkningsprocessen är ofta komplicerad, med krav på mycket handarbete och erfarenhet.
Projektet Ampoform avser att förenkla tillverkningen av proteser, något som sparar tid för såväl tekniker som patienter. Möjligheten att göra individuella anpassningar ökar enligt företaget väsentligt, samtidigt som tillverkningskostnaderna minskar och proteserna blir mer miljövänliga.
– Med projektet vill vi bidra till den offentliga hälso- och sjukvårdens långsiktiga hållbarhet, säger Li Yang.
– Genom att använda biobaserade material i 3D-skrivare öppnas även möjligheter för andra produkter, som tidigare varit omöjliga eller för dyra att tillverka på traditionellt vis. Det är vår vision att Sverige på sikt ska bli världsledande inom additiv tillverkning.
För proteserna kommer bland annat nanocellulosa och kolfiber från lignin att användas i 3D-skrivare. Additiv tillverkning innebär en mindre åtgång av material och detta tillsammans med tidsbesparing ger även ekonomiska fördelar. Enligt Innventia kan totalt sett tillverkningskostnaden för proteser reduceras med upp till 50 procent.
– Att förbättra egenskaperna hos strukturer i 3D är en av projektets utmaningar. Vi kommer även att utvärdera såväl 3D-skrivarteknologin som framtagningsprocessen och marknadsbehovet inom hälso- och sjukvården.
Innventia är koordinator för projektet, som löper från juni 2016 till maj 2019. Övriga deltagare är Stora Enso, Wematter, Fillauer Europe och Ortopedteknik/Region Örebro län, samtliga med ledande expertis inom såväl biobaserade material och 3D-skrivare som proteser och ortopedteknik. Av den totala budgeten på 11 miljoner kronor finansieras 44 procent av ett stöd från Vinnova.