Den europeiska rymdorganisationen ESA har tilldelat Uppsalabaserade ÅAC Microtec uppdraget att utveckla en avancerad miniatyriserad och rörelsekänslig styrenhet för framtida robotprospekteringsuppdrag till Mars.
Kontraktet för den miniatyriserade ”Motion Controller” for Robotic Exploration (MCC-X) är värt 1,950 miljoner euro. Projektet inleds omgående och pågår till i slutet av 2019.
Miljöerna på Mars och månen är extrema. Det faktum att temperaturen ständigt skiftar mellan mycket hett och mycket kallt medför särskilda problem i samband med olika materials utvidgning och kontraktion. Olika material expanderar i olika grad, vilket orsakar slitage vid fogarna mellan dem. För att undvika detta kan man behöva använda energi för att värma komponenterna för att upprätthålla en jämn temperatur, vilket medför problem speciellt under långa och kalla Mars- respektive månnätter. ÅAC Microtec har kompetens och erfarenhet av elektroniska miniatyrkomponenter och system för rymdfarkoster som är verksamma i de mest extrema miljöerna och bolaget är enligt företaget därför väl positionerat för att möta dessa utmaningar.
– ÅAC Microtecs teknik gör det möjligt att bygga mycket homogena kretsar med användning av endast ett fåtal material med liknande egenskaper, vilket minimerar behovet av att spendera energi på temperaturstyrning. ÅAC Microtec har miniatyriseringstekniken som är en annan viktig faktor för att utveckla rörelsekänsliga styrenheter som lämpar sig för våra framtida uppdrag till Mars och månen, säger Gianfranco Visentin, chef för ESA:s Automation & Robotiksektion.
MCC-X-projektet kommer också att involvera Swiss Center for Electronics znd Microtechnology (CSEM) och Maxon Motor som båda skrivit kontrakt med ÅAC Microtech. Målet är att utveckla en miniatyriserad rörelsekänslig styrenhet med en modulbaserad metod när det gäller delsystem, t.ex. delsystemet kraftelektronik för styrning av motorerna och ombord databearbetningssystem för implementering av styralgoritmer med mera. Detta kommer enligt företaget att tillåta anpassning av designen enligt olika applikationsbehov.