Tyska Mobotix meddelar att man har levererat kameror till den isländska beredskapsmyndigheten, som nu använder teknologin till att övervaka aktiva vulkaner och andra svåråtkomliga områden dygnet runt.
Island ligger där de europeiska och nordamerikanska kontinentalplattorna möts, och den geologiska aktiviteten har skapat en unik natur som är lika bedårande som den är farlig. Island drabbas av stora vulkanutbrott med några års mellanrum, bland annat Eyjafjallajökulls utbrott år 2010 som lade ett täcke av aska över stora delar av Europa och stoppade flygtrafiken. Bara i år har 1 000 människor evakuerats efter stora utbrott.
Kameror övervakar Europas största glaciär
Islands Department of Civil Protection and Emergency Management har i uppgift att beskydda landets befolkning från de förödande krafter som vilar under jorden. Det är omöjligt att ha folk på plats överallt i landet, men beredskapsmyndigheten har nu installerat kameror vid Europas största glaciär och vid andra svåråtkomliga platser.
Den senaste teknologin från Mobotix ska se till att aktiva vulkaner övervakas dygnet runt utan att människoliv sätts i fara. Med hjälp av AllroundMono- och DualDome-kameror kan beredskapsmyndigheten hålla utkik efter tecken på geotermisk aktivitet.
– Vår uppgift är att övervaka hot från naturen, exempelvis plötsliga översvämningar och vulkanutbrott. De värsta naturkatastroferna sker oftast i avskilda områden där det kan vara svårt att få ström till kamerorna säger Björn Oddson, geofysiker och projektledare.
Därför har det varit avgörande för myndigheterna att de installerade kamerorna har en låg strömförbrukning.
Hanterar extrema krav
Securitas Island har beställt två kameror – Mobotix AllroundMono och DualDome – som båda klarar av de påfrestningar de utsätts för i den isländska naturen.
AllroundMono löser strömförsörjningsproblemet på ett mycket praktiskt sätt. Den inbyggda panoramalinsen kan övervaka ett mycket stort område och reducerar därmed antalet kameror som behöver installeras. Kameran klarar av temperaturer från minus 30°C upp till 60°C och har ett stryktåligt yttre som tål alla väderförhållanden. DualDome klarar även den det isländska vädret, och den speciella DualDome-designen gör att kameran övervakar två områden på samma gång. Båda kamerorna drivs av ström från solceller och geotermiska generatorer.
Flexibla kameror
En av de största fördelarna är att båda kamerorna kan växla mellan stillbildsupptagning och videoinspelning, allt efter vad situationen kräver.
– Främst använder vi stillbilder för att hålla koll på vad som sker, men vi kan växla till en videoström när så behövs, säger Björn Oddson.
Det räcker med stillbilder vid den dagliga övervakningen, och på så vis håller man strömförbrukningen nere, men om något oväntat inträffar kan myndigheterna växla till en direktsänd videoström och därmed följa händelseförloppet medan det fortgår.
Datorer inbyggda i kameror
Till skillnad från andra övervakningssystem behandlar varje Moobotix-kamera sina egna bilder, därmed finns det inget behov av att skicka högupplösta bilder till andra enheter för analys – alltså belastas nätverket minimalt. Denna lösning är möjlig tack vare MOBOTIX decentraliserade koncept, vilket innebär att man har en inbyggd höghastighetsdator i varje enskild kamera.
Fler kameror till Island
Många avlägsna områden på Island övervakas redan med kameror från Mobotix. Isländska Department of Civil Protection and Emergency Management planerar att installera fler kameror och därmed utöka antalet områden som kan övervakas.
– Vi är mycket nöjda med kamerorna från MOBOTIX och ser fram emot att installera fler i svåråtkomliga delar av landet, säger Björn Oddson.
MOBOTIX AllroundMono och DualDome – en kort sammanfattning
- Robusta, lättskötta och vädertåliga från -30 °C till +60 °C
- Ett urval av tillgängliga linser: tele/vidvinkel, dag/natt, 180-graders panoramafunktion
- Integrerad mikrofon, högtalare och rörelsedetektor
- Integrerad digital videoinspelning som sparar högupplöst video utan att belasta nätverket
- Flexibla installationsmöjligheter: pol, vägg eller tak
- Två oberoende och separat justerbara bildsensorer