Mjärdevi Science Park går mot att bli tredje generationens science park genom att lämna geografin och bli mer som en sammanhållande funktion även utanför parken. Samtidigt vill man arbeta ännu mer internationellt och skapa mer liv och rörelse i parken, även kvällstid.
Det framkom vid den presentation av Linköpingsdeklarationen som hölls i creActive Mjärdevi måndagen den 17 november 2014.
Den första generationens science parks såg dagens ljus i USA på 1950-talet. Det handlade om technology push och parkerna var geografiskt sammanhållna. Andra generationen var när parkfenomenet nådde Europa på 1960-70-talen och mer drevs av technology pull, det vill säga att näringslivet efterfrågade kunskap från de akademiska miljöerna.
– Det var den här sortens park som Mjärdevi Science Park var i början, förklarade Sten Gunnar Johansson som under 21 år var VD på Mjärdevi Science Park.
Nu går Mjärdevi Science Park mot att bli tredje generationens science park. Med det menas att man lämnar geografin och blir mer som en funktion som sammanhållande i en stad.
– Samtidigt är Mjärdevi Science Park en mix av alla tre generationerna, fortsatte Sten Gunnar Johansson. Samarbetet medLinköpings universitet är mycket viktigt.
Under sina 30 år har Mjärdevi Science Park gått igenom många olika utvecklingssteg. Ett av de viktiga följer Ericsson som ”anchor tenant” som etablerat utvecklingsverksamhet av internationell klass och nu satsar 2,5 miljarder kronor på ett gigantiskt och globalt ICT-center i Mjärdevi.
På andra plan finns utvecklingen där Mjärdevi Science Park AB startade upp företagsinkubatorn 1993, den inkubator som senare utvecklades till LEAD som i dagarna utnämnts till Sveriges bästa företagsinkubator. Mjärdevi var också bland de första i utvecklingen när man startade @LejoNet 1995 och kunde skicka mail till varandra.
– Vi led under 2001-2003 när det ekade tomt i lokalerna, sade Sten Gunnar Johansson. Men vi led inte så mycket när Motorola några år senare köpte Kreatel för stora pengar. Det visade på att avknoppningar från Linköpings universitet inte går av för hackor.
– I Linköping finns en otrolig stolthet över Mjärdevi Science Park, sade kommunalrådet Christian Gustavsson. Ibland kan man fråga sig varför vi stoppar in skattepengar i Mjärdevi men svaret är enkelt. Det handlar om ”supporting the brilliant minds of Linköping” och därmed stärker vi Linköpings erbjudande om att vara ett bra ställe för att bo, plugga och jobba.
Det handlar också om Mjärdevi Science Parks framtid.
– Internationalisering är en resa att göra, en resa som är viktig för en stad som Linköping eftersom vi har ett väldigt internationellt näringsliv, sade Christian Gustavsson.
Sten Gunnar Johansson instämde i att den internationella utvecklingen av flera olika anledningar är mycket viktig.
– Sverige är helt enkelt inte tillräckligt stort för flera av Mjärdevibolagen. Samtidigt måste vi dessutom attrahera utländska bolag eftersom de medverkar till att förnya det svenska näringslivet. Därför har vi valt att bygga starka relationer med många internationella science parks så att Mjärdevi syns väl i ett globalt perspektiv – vi öppnar dörrar åt varandra.
Lena Miranda har, som ny VD på Mjärdevi Science Park AB, haft många möten för att lyssna in vad Mjärdeviföretagen vill ha. Hon instämmer i att många företag som ligger utanför Mjärdevis geografiska gränser ändå känner sig som Mjärdevibolag.
– Företagen i parken upplever det som positivt med den hightech och det entreprenörskap som finns i Mjärdevi. Man gillar också andan med innovation, samverkan, gemenskap och att det är lätt att hitta varandra.
Till det negativa hör att man tycker att Mjärdevi ligger avsides, är homogent mansdominerat och att det inte händer så mycket kvällstid.
– Det här är något som fler och närmare boendemiljöer som Vallastaden verkligen kan hjälpa upp, svarade Christian Gustavsson. Nästa naturliga steg är att titta på hur själva Mjärdeviområdet ska utvecklas. Under 2015 påbörjas planarbetet för att skapa liv och rörelse i Mjärdevi.
I samband med presentationen av Linköpingsdeklarationen avtackades även Sten Gunnar Johansson. Här finns bilder på Mjärdevi Science Parks Facebooksida.